7 'C' Sebab Suami Benci Isteri

C1. CABAR


Isteri nie kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah [cabar suami cari perempuan lain]! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI ... nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata ...

C2. CABUL

Perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu) seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua ...

C3. CELUPAR

Celupar nie suku-sakat cabul juga. Isteri selalu cakap yg kotor, mungkin kadang2 terlepas cakap ...

C4. COMOT

Isteri bila nak keluar rumah aje baru nak comel tapi kat rumah comot. Suami pula di opis dok nampak yg comel2 aje ... Ade isteri kata - mekap untuk suami, ... tapi kat rumah tak mekap pun ...

C5. CEMBURU

Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan ... sikit2 dok telefon suami kat opis. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2 ...

C6. CEREWET

Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat

C7. CINCAI

Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai ... Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak ... anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi ...

7C ni lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya ... Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita ni insan yg mudah lupa & lalai ... ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 7C tu ...


4 comments:

Mrs.Yie said...

entri ni juga membuka minat saya untuk berkongsi tapi memandangkan entri semalam baru saja di kongsi,nanti tuan blog ni x suka pulak..mungkin di lain kali..time kasih sebab benarkan saya copy paste entri yg sebelum ni..saya sudah pun publishkan dan creditkan untuk blog ni..

Megah Angkasa said...

@mrs yie, boleh tiada masalah jika nk kongsi mana2 entry2 di blog ini :)

Mrs.Yie said...

time kasih banyak..saya hargainya :)

abglan said...

nak komen panjang² lah... Sbb² aku sayang bini

1. Cabar
-Selalu cabar abg ye, abg ngan selamba menyahut cabaran... kacang.

2. Cabul
-Dia cuba mencabul diri ku dan aku suka.

3. Celupar
-Celupar maknanya dia okey, kalau diam je suspen sikit (ade latue).

4. Comot
-Abg pun 2x5, takde hal.. bucuk² ala manja gitu. Asik nak mencantik je kopak dompet abg oi..!!

5. Cemburu
-Lagi cemburu lg abg nakal waka ka ka.

6. Cerewet
-Tak payah nak risau abg tinggalkan rumah, everithing gona be perfect.

7. Cincai
-Jangan risau.. kalau tak sempurna abg ada boleh tolong. Org perempuan insan yang lemah.

7C Mungkin ada kat bini anda. Sayangi dia buruk baiknya. Sayang dia selamanya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...