Kelebihan Membaca Bismillah


*BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* ........adalah sangat singkat namun kadangkala sangat payah untuk di ucapkan. Dalam hadis Rasullullah dikatakan:
Barang siapa yang membaca *BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* sebanyak 21 kali sebelum tidur maka:

1. Dia akan dihindari dari meninggal dalam keadaan terkejut/mendadak.
2. Dia akan dihindari dari meninggal/bahaya tenggelam.
3. Dia akan dihindari dan dilindungi dari bahaya kebakaran.
4. Dia akan dihindari dan dilindungi dari bahaya rompakan..

Alkisah ada seorang Isteri yang selalu membaca *BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM * setiap kali melakukan sesuatu, dalam membuka, menutup dan mengunci pintu/almari, menaruh dan mengambil barang/sesuatu, membuka dan memakai pakaian, masuk dan keluar rumah, naik dan turun dari kenderaan, dll. Asasnya selalu membaca

*BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* pada saat akan melakukan sebarang aktiviti.
Sehingga dengan kebiasaannya tersebut si suami merasa kesal dan akhirnya terlintas dibenaknya untuk menguji si isterinya tersebut. Lalu suatu ketika si suami memberikan emas kepada isterinya dan mengatakan: "Wahai isteriku, ini aku amanahkan emas kepadamu. Simpanlah baik-baik."

Lalu si isteripun menerimanya dengan mengucapkan *BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* dan membuka almari dengan mengucapkan * BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* dan menaruh emas tersebut dengan mengucapkan * BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* dan menutup/mengunci almari dengan * BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM.*
Setelah beberapa hari dan kebetulan si isteri tidak ada di rumah, maka si suami mengambil emas tersebut dari dalam almari dan membuangnya ke laut. Lalu ia kembali ke rumah dan ketika isterinya pulang dia pun meminta kepada isterinya untuk mengambilkan emas yang diamanahkan beberapa waktu lalu.

Lalu si isteri pun masuk ke kamar dan dengan mengucapkan *BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* dia pun membuka pintu almari tempat ia menyimpan emas tersebut. Lalu mengambil emas yang saat itu dalam keadaan basah (air laut) lalu menyerahkannya kepada suaminya.
Melihat emas tersebut basah si isteri pun menjadi bingung dan bertanya kepada suaminya, lalu si suami pun bersujud dan beristighfar dan setelah itu menceritakan kejadian yang sebenarnya bahawa dia (suami) telah membuang emas tersebut ke laut tanpa pengetahuan isterinya dengan tujuan untuk mengetahui manfaat dari BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM.

Dari cerita diatas maka kita dapat melihat Kelebihan dari kalimat *BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* selain dari itu masih banyak lagi manfaatnya iaitu:
Kita disarankan untuk membaca *BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* ketika kita akan mengambil dan menaruh pakaian di gantungan, baik yang pakaian baru maupun yang baru kita gunakan. Tujuannya adalah agar pakaian tersebut tidak digunakan oleh makhluk lain (Syaitan. Jin dll), ini dapat kita lihat apabila kita menaruh pakaian maka ketika kita gunakan kadang terasa gatal dan tidak selesa, Memang kita biasa mengatakan bahawa itu adalah pengaruh lembab ataupun sebagainya namun pada hakikatnya pakaian tersebut telah digunakan oleh makhluk lain dengan cara mereka.

Keutamaan kalimat *BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* adalah lebih untuk kaum wanita (anak gadis ) karena banyak juga dari golongan wanita yang tanpa disedari olehnya sendiri (wanita tersebut) bahawa dia telah melakukan hubungan fizikal dengan golongan jin. Mungkin terdengar tidak masuk akal namun ini benar adanya. Oleh kerana itu kepada kaum wanita mulailah membiasakan diri untuk membacanya.

Demikian sedikit penjelasan dan cerita mengenai keuntungan yang dapat kita peroleh dari mengucapkan *BISMILLAHHIR RAHMANIRRAHIM* dalam melakukan aktiviti kita sehari-hari, semoga setelah membaca ini kita semua mulai dapat membiasakan diri untuk mengucapkan *BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM* dalam melakukan aktiviti kita sehari-hari.

Saling ingat dan mengingati utk kebaikan bersama. Wassalam.

2 comments:

eita said...

info yang cukup menarik

Sham Kamarul said...

saling menetapi kebenaran dan saling mengisi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...