4 Lelaki Ke Neraka


Seseorang wanita itu apabila di akhirat kelak akan menarik empat golongan lelaki bersamanya ke dalam neraka?Nauzubillah……… artikel ini bukan untuk memperkecilkan wanita tetapi sebaliknya iaitu supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak dan saksama serta berwaspada akan tanggungjawab yang kita pikul.

Pertama-Ayahnya

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat….. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.

Kedua-Suaminya

Apabila sang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan lelaki yang bukan mahram… apabila suami mendiam diri… walaupun dia seorang alim dan sebagainya, solat tidak ditangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga-Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula kepada abang-abangnya …. Jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dibiar melencong dari ajaran ISLAM tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak..

Keempat-Anak Lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang hram dari Islam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...